2. jul.

Lovpligtig tidsregistrering

Er du klar til de nye tidsregistreringskrav?

Fra den 1. juli i år skal alle danske virksomheder have et lovpligtigt tidsregistreringssystem til at registrere medarbejdernes arbejdstid. Ændringerne skyldes en EU-dom fra 2019, hvor den spanske fagforening CCOO vandt en sag mod Deutsche Bank for brud på arbejdstidsdirektivet. EU-domstolen besluttede, at medlemslandene skal sikre medarbejdernes ret til at håndhæve maksimal arbejdstid og hvileperioder. Denne afgørelse har nu ført til en ny lov om tidsregistrering i Danmark. Loven kræver, at virksomheder nøjagtigt registrerer arbejdstid for alle medarbejdere, uanset deres ansættelsesform. Manglende overholdelse kan medføre betydelige bøder og juridiske udfordringer.

Opfylder du de nye tidsregistreringskrav i 2024?

Den nye lov forpligter virksomheder til at registrere start- og sluttidspunkter for hver arbejdsdag samt pauser inden 1. juli 2024, da kontrolbesøg kan forventes fra denne dato. Gennemgå og opdater dine nuværende tidsregistreringspraksis for at overholde de nye krav. Digitale løsninger kan gøre processen lettere.

Hvad indebærer lovpligtig tidsregistrering?

Formålet med lovpligtig tidsregistrering er at skabe gennemsigtighed og retfærdige arbejdsvilkår, beskytte medarbejdernes rettigheder og sikre overholdelse af EU's arbejdstidsdirektiver.

Skal din virksomhed have et lovpligtigt tidsregistreringssystem i 2024?

Alle virksomheder, uanset størrelse eller branche, skal nu have et tidsregistreringssystem. Digitale systemer er ofte mest effektive, men manuelle systemer kan også anvendes, så længe de opfylder lovens krav. Manuel registrering er dog mere tidskrævende og mindre fleksibel end digitale alternativer.

Gælder kravene om tidsregistrering alle medarbejdere?

Ja, kravene gælder for alle medarbejdere, inklusiv ledere og timelønnede. Der kan dog være undtagelser for visse højtstående ledere. Freelancere og konsulenter kan også være undtaget afhængigt af deres kontrakt og arbejdsstruktur.

Skal jeg investere i et digitalt tidsregistreringssystem i 2024?

Digitale systemer sikrer præcis registrering, nem adgang til data og overholdelse af lovkravene med minimal administrativ byrde. Selvom der er en initial investering, kan automatisering af tidsregistrering spare tid og reducere risikoen for fejl, hvilket kan føre til langsigtede besparelser.

Hvorfor er tidsregistrering vigtig?

Tidsregistrering er nu lovpligtig og sikrer korrekt registrering af arbejdstid og pauser for at beskytte medarbejdernes rettigheder. Nøjagtig tidsregistrering kan forbedre produktivitet, planlægning og arbejdsmiljø samt sikre retfærdig aflønning. Ufuldstændig registrering kan føre til juridiske problemer og tab af tillid mellem medarbejdere og ledelse.

Hvem skal registrere arbejdstid i 2024?

Alle ansatte, inklusive timelønnede, deltidsansatte og fuldtidsansatte, skal registrere deres arbejdstid. Der kan være forskellige krav afhængigt af ansættelsestype og sektor.

Hvad skal registreres ifølge loven?

Start- og sluttidspunkter for arbejdsdagen, pauser og overarbejde skal registreres nøjagtigt. Brug klare og simple procedurer og overvej træning af medarbejdere i korrekt registrering.

Hvor ofte skal der registreres arbejdstid?

Loven kræver daglig registrering af arbejdstid for at sikre nøjagtighed. Digital registrering kan lette den daglige registrering og reducere risikoen for fejl.

Kan man undgå tidsregistrering?

Der er få undtagelser, og de fleste virksomheder skal følge de nye krav. Manglende overholdelse kan resultere i bøder og tab af rettigheder for medarbejderne.

Hvornår skal arbejdstid registreres?

Registrering skal ske ved starten og slutningen af hver arbejdsdag samt ved pauser. Sørg for at medarbejdere har nem adgang til registreringssystemer og overvej at integrere tidsregistrering i eksisterende arbejdsgange.

Overholdelse af GDPR

De registrerede oplysninger skal overholde de generelle principper for behandling og opbevaring af personoplysninger. I har oplysningspligt, dvs. alle medarbejdere skal oplyses om registreringen af deres arbejdstid. De konkrete aktiviteter for behandling af personoplysninger ifm. tidsregistrering skal beskrives og være tilgængelig for alle medarbejdere i henhold til databeskyttelsesloven. I skal sikre at I opbevarer de registrerede oplysninger i 5 år og jeres sletteregler skal derfor overholde dette.

Læs mere om tidsregistrering, og hvordan tidsregistreringssystemet Visma Time kan gøre opgaven lettere for jer.  

Kend reglerne

Øremærket barsel

Lovforslaget om øremærket barsel blev vedtaget af Folketinget den 3. marts 2022. 

Øremærket barsel - hvad betyder det vedtagne lovforslag for din virksomhed og dine ansatte? Det kan du læse mere om i blogindlægget.

Amesto AccountHouse